Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ο πίνακας ανήκει στην ζωγράφο:

"Οξάνα Τσάους"

Ονομάζεται: "ΑΡΗΣ"

[επιλογή της Λίτσας Πατεράκη, συμ(πλήρωση) των λέξεων μου]

Με τα μάτια διάπλατα έμεινα να κοιτώ τα κόκκινα μου χέρια! Κόκκινα ,όχι όχι το κόκκινο του πάθους ούτε το κόκκινο που το τεράστιο αυτό ουράνιο σώμα που ήλιο το ελέμε αμολά σημάδι για το στερνό φευγάτισμα του, όχι το κόκκινο από τα δικά σου πλήγματα.

Πληγή στο κουφάρι όχι από τα δικά σου χέρια αλλά από το χέρι της ατίμωσης που ο ίδιος επέτρεψα και ο ίδιος αρνήθηκα να αγωνιστώ με σκοπό να μην με στοιχειώσει! Με τη σειρά της η ατίμωση ανάλγητη, μοναδική επιτρεπτή διέξοδο μου δείχνει.
Ψάχνω τον Ήλιο, στρέφομαι σ’ αυτόν, γονατίζω και σέρνω το σπαθί, που μονοπάτι προς εμένα χαράζει στο ξερό χώμα και κονιορτό σηκώνει , που τις πέτρες χτυπά και ένα γνώριμο ήχημα βγάζει!
Μπορεί να μην αποτελώ αριστοκράτη πολέμου, να είμαι η ελίτ, ηθικό κώδικα και ζωφόρα όνειρα όμως στην καρδιά μου κρατώ και ίσως αυτό να είναι το πραγματικά αιχμηρό και ακονισμένο σπαθί μου!
Και ξάφνου η γαστέρα μου άρχισε να καίει. Γάργαρο και κόκκινο άρχισε να ρέει! Όχι, όχι κόκκινο της λάβας, όχι κόκκινο της ύστατης αιμορραγίας αλλά το κόκκινο νεκρών ονείρων.
Έγειρα. Κοίταξα τον ήλιο ψάχνωντας το φωτερό του πρόσωπο. Σκοτοδίνη...Όμως αυτή η πληγή που με τα ίδια μου χέρια άνοιξα με καίει! Αυτή η πληγή που ξεβράζει νεκρό κόκκινο ονείρων, για να παράγει το ισχνό αυτό κορμί καινούργια όνειρα αυτή τη φορά όχι με χρώμα κόκκινο άλλα με το χρώμα της βαθιάς πορφύρας!
Με τα μάτια διάπλατα έμεινα να κοιτώ τα κόκκινα μου χέρια! Το σπαθί που πληγή μου άνοιξε! Όμως για στάσου! Ίχνος από κόκκινο δεν υπάρχει στο σπαθί επάνω, καθάριο να λαμποκοπά στο χώρο καθρεφτίζοντας τα ενωμένα από την απορία μου φρύδια, το απορριμμένο μου πρόσωπο! Και το αιχμηρό και ακονισμένο σπαθί που τέρμινα πριν άνοιξε στο κορμί μου δίοδο για να εκβραστούν τα νεκρά μου όνειρα;
Τώρα πια κατάλαβα το σπαθί ποιο είναι και ο πόνος σταμάτησε! Η αλγεινή πληγή μου έκλεισε και η σιδερένια λάμα καρφωμένη έμεινε στο χώμα να καθρεφτίζει τη σιλουέτα μου να ξεμακραίνει με ρότα στα ισχυρά φώτα…
Η πραγματική λάμα βρισκόταν εξ’ αρχής μέσα μου…
(Οι στίχοι αφιερωμένοι στη Μαρία Νικολάου)

15 σχόλια:

  1. Σας απευθύνω την ταπεινότερη συγνώμη μου για τα σχόλια σας που διαγράφηκαν! Ουδέποτε σκοπός μου αυτός ήταν! Δέν ξέρω τι πραγματικά συνέβη!
    Ούτε το μικρότερο μόριο της ψυχής σας δέν μπορεί να νιώσει στο ελάχιστο την ντροπή και το περίεργο συναίσθημα που νιώθω!
    Σας περιμένω ξανά όλους σας, οργισμένα να μου σχολιάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αέναε...

    Γράφε!!!!!
    Σκίζεις στη γραφή με τις γνώσεις και την ωριμότητά σου.
    Σε λίγο δε θα έχεις ανάγκη τα σχόλιά μας...Πολύ σύντομα θα μας σχολιάζεις εσύ!!!

    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα τελευταία μου νέα λένε ότι κυκλοφορεί μια νόσος που τα blog μας προσβάλλει! Προσωπικά, σχόλια ανάρτησης σβήστηκαν και αναγνώστες χάθηκαν! Παρόλα αυτά η συγνώμη μου ισχύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας σαμποτάρουν φίλε Αεναε...

    Τι να πώ για την γραφή σου;;;
    εξαιρετικού κάλους και με διεισδυτική αισθητική!!
    Συνέχισε αν μας χαρίζεις σκέψεις και συναισθήματά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΝΕΧΙΣΕ φιλαράκο συνέχισε ..

    έτσι κι αλλιώς δε μας έμειναν και πολλά πράγματα ..ας κάψουμε τα μάτια μας στη λάμψη του ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μου Aenae
    Την γνώμη μου για το γράψιμο σου την είπα πολλές φορές,όπως και την γνώμη μου και τα συναισθήματα μου για τα ποιήματα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ
    ΔΕΣΜΩΤΗ και ήταν λόγια καρδιάς και όχι λόγια για να εισχωρήσω σε κανένα συμφερτό.Το αν αξιζει να με διαβάζετε αυτό θα το κρίνετε εσείς...Είμαι εδώ δυστυχώς για να σου πω την προσωπική γνώμη μου για κάτι...Κωνσταντίνε εγώ που είμαι γυναίκα ,ποτέ δεν θα έσβηνα την αφιέρωση που θα είχα κάνει σε κάποιον ακόμα και αν το μετάνιωνα για διάφορους λόγους...
    πόσο μάλλον ένα αγόρι όταν κάνει μια αφιέρωση σε μια κυρία....
    Aenae ο ποιητής πρέπει να ποιεί και ποιητικά...
    Συγνώμη αν σε στεναχωρώ...
    Εγώ πάντως θα εξακολουθώ να περνώ απο το ιστολόγιο σου ακόμα και αν εσυ πάψεις...και αυτό γιατί οι άνθρωποι είναι για να κάνουν λάθη και εγώ αγαπώ τους ανθρώπους ετσι όπως είναι με τα λάθη και τα πάθη τους...
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. jimank1hc

    Σε καλωσορίζω λοιπόν και στη δική μου γωνιά. Τώρα για το αν θα συνεχίσω δέν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα!
    Σ'ευχαριστώ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

    Σε καλωσορίζω και εσένα! Το εντόπισες λοιπόν;
    Πολύ μου άρεσε! Σε καλησπερίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Aναρωτιέμαι αν κάποιο μυστικό χέρι με αρπαξε και με έφερε σε τουτη τη σελίδα για να μου βαζει το σπαθί κάθε φορά ακομη πιο βαθιά στην πληγή..
    Εκείνο το σπαθί που εγω η ίδια αγόρασα.."

    Αυτό Βάσω Μπρατάκη είναι σχόλιο "κυρίας" για ποίημα της Κατερίνας Γώγου σε αγόρι, 23 ετών!...

    Έκρινα τον ποιητή εχθές για την ανακολουθία των αφιερώσεών του, ποτέ όμως δεν θέλησα με οποιοδήποτε τρόπο απόσυρση της αφιέρωσης της εν λόγω "κυρίας".
    Κι επειδή η ηλικία μου (46 ετών) κρίνει ότι πρέπει να προστατεύουμε μιας και εμπλέχθηκε το όνομά μου τους νέους μας, ο Αέναος είναι ποιητής και στη ζωή και ουδέποτε προβλήθηκε σαν ποιητής. Κάποιες "κυρίες", όμως που προβάλονται σαν ποιήτριες δεν έχουν ιδέα από πολλά... Πόσο μάλλον από ποίηση...
    Κι επιτέλους ας δείχνουν σεβασμό στους νέους δημιουργούς!!!...

    Η Τέχνη σου φίλη μου μέσα από τους στίχους και τη ζωγραφική σου, είναι υπέροχη, όπως και η ψυχή σου και εγώ πάντα θα σε επισκέπτομαι για τί το αξίζεις!!!

    Ευχαριστώ Αέναε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή μου Vaso Mprataki!

    Αρχικά για το αν αξίζει κάποιος να μας διαβάζει σίγουρα κρίνετε από τους άλλους και όπως βλέπεις στις αναρτήσεις μου τα σχόλια-αποκρίσεις σ'αυτές δέν είναι το αβαντάγιο τους.
    Τώρα για το άν αξίζει κανείς να σε διαβάζει νομίζω έχει ειπωθεί ξανά, ξεκάθαρα και στο δικό σου blog, άν και νομίζω έμπρακτα σου το έχω αποδείξει!
    Όσο αφορά την αρχική ανάρτηση κάτι ανεξήγητα διαλολεμένο συνέβη και η αρχική ανάρτηση διεγράφη, τα σχόλια διεγραφήκαν και αυτά και αναγνώστες χάθηκαν! Εκ των υστέρων έμαθα ότι πολλα blogs αντιμετώπισαν προβλήματα άλλα περισσότερα και άλλα λιγότερα ίσως κάποια καθόλου! Όπως φαντάζομαι αντιλήφθηκες γινήκαν αλλαγές ακόμη και στο δικό σου blog!
    Στο προκείμενο λοιπόν, χρειάστηκε να γίνει ξανά ανάρτηση απο την αρχή που δέν σας κρύβω πώς αν συνταξιδιώτισσα μου δέν το είχε αναρτήσει κάπου αλλού θα είχε χαθεί διαπαντός (τουλάχιστον γραπτά) για το λόγο ότι δέν κρατώ αντίγραφα (προσωπική ιδεολογία ίσως και ανοησία για άλλους).
    Η γραφή είναι το ένα κομμάτι της ζωής μου! Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά που δυστυχώς η ευτυχώς χρειάζονται και αυτά μέρος από το λιγοστό μου χρόνο! Για την αφιέρωση έχεις δίκιο αλλά ούτε κάν το αντιλήφθηκα ότι δέν είχε καταγραφεί και όπως προανέφερα ο χρόνος μου καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά λιγοστός εξου και οι απαντήσεις μου στα γλυκά σας σχόλια είναι πλήρως ετεροχρονισμένες (ντροπή μου)!!!
    Ελπίζω η παραξήγηση και οι απορίες να ξεδιαλύναν και θα επανορθώσω καθότι είμαι στη διάθεση της Μαρίας να της ζητήσω και προσωπικά συγχώρεση!
    Πειμένω τις απαντήσεις όποιες αποφάσεις και άν πάρθηκαν
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. άναρχες φλόγές του ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ
    Καλή μου Λίτσα και"μητέρα"

    Όπως πάντα κοντά μου, εδώ να στέκεσαι δίπλα μου να με προστατεύεις με τις τεράστιες και ζεστές φτερούγες σου! Όμως δέν είμαι μόνος εδώ από κάτω και άλλους νέους έχει, πολλούς αν όχι όλους. Αυτό είναι το μεγαλείο της ψυχής σου! Είχα αρχίσει ένα άλλο blog όμως στην πορεία η απελπισία και η απογοήτευση που συνέχισα να γεύομαι με έκανε να το διεγράψω. Όμως εσύ εκέι κοντά μου συνέχισες ακόμη και αν με ήξερες μονάχα σαν κάποιο ονομαζόμενο ανώνυμο με το όνομα Aenao θάρρος να μου χαρίζεις. Ο μόνος λόγος που άνοιξά αυτό το blog εσύ ήσουν αν και στην πορεία βρέθηκαν και άλλοι πολλοί. Πρίν ειπωθούν όλα αυτά, για όλους σας είχα ετοιμάσει ένα κείμενο για τους νέους, για το πώς σας βλέπουμε, το πώς μας βλέπεται, για τα τεμαχισμένα όνειρα μας και τα σφραγισμένα μας στόματα! Τώρα δέν ξέρω άν θα πρέπει να το αναρτήσω!
    Σε φιλώ και κοντά σου πορεύομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αέναε,

    να αναρτήσεις το κείμενο που ετοίμασες!
    Ό,τι αγαπώ περισσότερο είναι τα παιδιά και οι νέοι. Και θέλω ν' ακούω τις φωνές σας!

    Σ' ευχαριστώ γλυκειέ μου Κωνσταντίνε!
    Σε φιλώ με αγάπη!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή Λίτσα Πατεράκη
    Είμαι σίγουρη ότι γνωρίζεις ποιά είναι τα συναι
    σθήματα μου για σένα και για την ποίηση σου!
    ομολογώ ότι αξιολόγησα λάθος την κατάσταση και ότι έχεις δίκαιο...
    Δυστυχώς σαν άνθρωπος του συναισθήματος βιάστηκα να βγάλω συμπεράσματα...
    Ποτέ δεν είχα σκοπό να πάψω να σε επισκέπτομαι
    γιατί πιστεύω ότι το αξίζεις και σαν άνθρωπος και σαν ποιήτρια...
    Δεν είμαι ποιήτρια...αλλά ένας ανθρωπος με πλεόνασμα συναισθημάτων που το κάνει τ έχνη!
    Καλή σου νύχτα!

    Aenae ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aenae
    ποτέ δεν αμφισβήτησα την αξία σου!
    Λυπάμαι αν σε έφερα σε δύσκολη θέση και αν σε στεναχώρησα...
    Τιμή σου που σ'αυτή την ηλικία ασχολήσαι με την τέχνη της ποίησης...
    Δεν το κρύβω ότι μου θυμίζεις σε πολλά τον εαυτό μου όταν ήμουν στην ηλικία σου...
    Μην πάψεις ποτέ να γράφεις...γράφουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
    Είχα πάψει να γράφω για πάρα πολλά χρόνια και τώρα κατάλαβα ότι ζούσα χωρίς οξυγόνο...
    Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ποιήτρια,είναι πολύ αργά....για σένα όμως και τα παιδιά της ηλικίας σου ο δρόμος είναι ανοιχτός...
    ΄Ποίηση είναι ο τρόπος που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την ζωή...
    Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχεις πολλά να προσφέρεις σ'αυτό το χώρο...
    Θα παρακολουθώ συνέχεια την δουλειά σου και ούτε είχα σκοπό ποτέ να κάνω το αντίθετο άσχετα με την παρατήρηση που σου έκανα!
    Καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Vaso Mprataki

    To αν κάνουμε ποίηση ή τέχνη αυτό αρμόδιοι και εντεταλμένοι άλλοι είναι να το αποφασίσουν και να κρίνουν! Προσωπικά πιστεύω οτί τίποτα από τα δυο και άλλα περισσότερα δέν κάνω! Όπως φαντάζομαι γνωρίζεις η τέχνη περιέχει άμετρο εγωκεντρισμό που λέει και η καλή μου φίλη Κατερίνα. Τέχνη σημαίνει να δίνεις και να δίνεσαι και μια παράληψη από διαολεμένες συγκυρίες δέν νομίζω να ακυρώνουν τις προθέσεις μου έτσι και εγώ δέν νιώθω ότι είμαι ποιητής, ούτε δίνω ούτε δίνομαι όταν οτιδήποτε γράφω διακατέχεται από βασικές πνευματικές, ανθρωπιστικές και ηθικές αρχές! Αλλά προχώρησα πολύ και ο λόγος που εδώ βρίσκομαι να σας γράφω, δέν είναι αυτός! Δέν είμαι εντεταλμένος για τέτοιες αναλύσεις! Θέλω να γνωρίζετε όλοι σας ότι τα σχόλια είναι ελέυθερα ακόμη και για Ανώνυμους όπως και για τους υποτιθέμενους Επώνυμους για οτιδήποτε υπάρχει στο ιστολόγιο αυτό, για τα κείμενα,τη μουσική που συνεχώς αλλάζει, για τις τελείες τα ορθογραφικα λάθη και τους πλεονασμούς!Οτιδήποτε!
    Βάσω αξίζεις να σε παρακολουθώ και ξανά και ξανά στο λέω!Οι παρατηρήσεις σου αποδεκτές όπως όλων σας εξάλλου! Ελπίζω να κατάλαβες ακόμη και αυτά που δέν είπα...
    Σε φιλω και σε περιμένω ξανα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή